Samenvatting:
Ik acht het onbegrijpelijk dat het merendeel van de politici, commentatoren en journalisten, ondanks alle signalen dat verkiezingen op 15 mei door grote problemen omgeven zullen gaan verlopen en wel eens zeer ongewenste effecten kunnen gaan opleveren, niet de logische volgende gedachtenstap maken. Terwijl onze democratische principes en het 'Politieke Landschap' ernstige schade gaan lijden door de acties van een enkele maniak (die de laatste is die wij zo'n invloed op onze samenleving willen geven) wordt er niet meer gediscussieerd over de vraag of het dan wel wijs en wenselijk is om die verkiezingen te laten doorgaan of dat het beter is die uit te stellen. Geheel in strijd met het gevoel dat diverse gevestigde politieke opvattingen op de helling moeten neemt men kritiekloos het ondoordacht en overhaast vóór ons genomen besluit over en neemt dat aan als voldongen feit, en met dàt besluit als uitgangspunt wordt dan de verdere discussie gevoerd. Als de verkiezingen op 15 mei doorgaan zou het mij ook niets verbazen als heel veel mensen al snel zeer ontevreden zullen worden met de uitslag en de gevolgen van die verkiezingen... en wat dan? Iedereen met meer dan twee functionerende hersencellen ziet toch in dat 'deze verkiezingen' en 'normale verkiezingen', begrippen zijn die weinig meer met elkaar te maken hebben en hoe kunnen wij als Nederlandse bevolking nog gebaat zijn met zulke 'abnormale verkiezingen'?
Ik ben van mening dat het belangrijk is om deze visie onder de aandacht van de Nederlandse kiezers te brengen. Daarom heb ik afgelopen donderdag mijn gedachten hierover in de onderstaande tekst vastgelegd.
Oordeelt u zelf...
HOOFDMENU
De "Staatsgreep" van 15 Mei!
(waarom de verkiezingen uitgesteld MOETEN worden.)
9 mei 2002... Hemelvaartsdag... de ironie...
Een Staatsgreep met 1 dodelijk, en 16 miljoen levende slachtoffers. Dat is misschien wel de beste beschrijving van wat er aanstaande woensdag 15 mei gaat plaatsvinden als wij deze bijna-doodssteek van onze democratie doorgang laten vinden. Ik ben overigens zeer bevreesd dat als de gemoederen verder (over)verhit raken, en wie kan ons garanderen dat dit niet zal gebeuren, het aantal dodelijke slachtoffers rond die dag wel eens toe zou kunnen nemen, en dat mogen we niet toelaten! Dat MOETEN we voorkomen.
Ondanks het feit dat de klappen die onze 'moderne' samenleving de afgelopen jaren door uitingen van geweld heeft moeten incasseren steeds frequenter en steeds harder zijn geworden waren wij toch niet voorbereid op die finale klap in ons gezicht, die de potentie heeft onze democratie, en dat ondefinieerbare 'Nederlandse gevoel', een bijna dodelijke slag toe te brengen.
Rust in vrede, Pim Fortuyn...
En mijn medeleven aan zijn nabestaanden. Ik ken uw verdriet.
Nederland is Nederland niet meer. De democratie is ziek in dit land... en niet alleen in dìt land.
Die staatsgreep?...Zo meteen... Eerst een inleiding om even een aantal zaken op een rij te zetten.
Alhoewel veel mensen hun onvrede met de manier waarop ons land tegenwoordig geregeerd wordt misschien niet precies konden benoemen was die onvrede er wel degelijk. Ook al wil onze overheid ons doen geloven dat het allemaal dik in orde is kregen steeds meer mensen gevoelens van onbehagen over de politieke ontwikkelingen en het gevoerde beleid (of juist het ontbreken van dat beleid).
Het achterkamertjesgeregel en het poldermodel. De 'terugtredende overheid' die steeds meer verantwoordelijkheden afstoot naar dat anonieme 'Europa' of naar de lokale overheden en instanties. De privatiseringsgolf met alle negatieve effecten van dien (KPN, NS). De kostenverslindende 'proefballonnetjes' (zeg maar gewoon blunders) met betrekking tot het vervoers(on)beleid. Het volslagen onterechte 'Kwartje van Kok'. Het tornen aan de sociale zekerheid. De negatieve effecten van de 'open grenzen' (hoe dacht u dat die vuurwapens die steeds meer gebruikt worden en waardoor ook deze tragedie mogelijk is gemaakt zo makkelijk ons land binnen kunnen komen?). Het beleid(?!) m.b.t. Srebrenica. De steeds maar toenemende criminaliteit en onveiligheid. Het onvermogen de toestroom naar de WAO te beheersen. De wachtlijsten in de (gezondheids)zorg en de personeelstekorten daar en in het onderwijs. En als een van de meest recente 'wapenfeiten' de invoering van de fysieke euro die ons landje alleen al 10 miljard gulden heeft gekost (dat is ruim f1600,-... jawel u leest het goed... ruim zestienhonderd gulden per belastingbetaler - want daar hebben we er in dit land volgens opgave van het Ministerie van Financiën zo'n 6,2 miljoen van) en waarover men ons heeft 'vergeten' te vragen of we die nou eigenlijk wel willen hebben. Want voor 10 miljard (op 31 december 2001(!) officieel bekendgemaakt cijfer - en een paar maanden later al op 5 miljard euro, oftewel 11 miljard gulden geschat, oftewel ruim f1750,- per belastingbetaler) kun je heel wat echte verbeteringen van onze samenleving bekostigen. Die (gezondheids)zorg bijvoorbeeld, en het onderwijs, en die veiligheid. Daar hebben we veel meer aan dan aan andere muntjes in onze portemonnees die niets wezenlijks toevoegen aan de eventuele voordelen van de vastgezette wisselkoersen per 1-1-1999.
En deze lijst kan nog veel langer gemaakt worden...Het zou natuurlijk te ver voeren om hier al deze kritiekpunten uit te diepen. Laat ik er daarom één uitlichten om de bedenkelijkheid van het gevoerde beleid te illustreren.
KPN!Ik ben altijd een tegenstander geweest van de privatiseringsgolf die onze regering heeft laten gebeuren dan wel zelf actief heeft doorgevoerd. Ik heb altijd gezegd... "Het wordt duurder en het wordt slechter"... De gebeurtenissen rond PTT-Telecom - nu KPN - zijn daartoe uiterst illustratief.
PTT-Telecom was een zeer winstgevend bedrijf dat voor 100% staatseigendom was. Een gans die gouden eieren legde voor de overheid. Een goede bron van inkomsten voor de Staat der Nederlanden. En omdat wij uiteindelijk met zijn allen die Staat vormen dus ook eigenlijk ons gemeenschappelijk eigendom. Uiteindelijk is het over de jaren van haar ontstaan in zijn geheel door ons betaald met onze belastingcenten en door het betalen van onze telefoonrekeningen. Een gemeenschappelijk bezit. Wat deed echter onze overheid? In haar oneindige kortzichtigheid besloot zij de gans met de gouden eieren te verkopen voor een zak bonen. Een flinke zak bonen weliswaar maar toch... Bonen raken namelijk op en de gans had eindeloos door kunnen gaan met het leggen van gouden eieren als het een normale bedrijfsvoering had gehouden (wat nu niet gebeurd is zoals we allemaal weten - dat je een dergelijk bloeiend bedrijf in een páár jaar tijd zó de vernieling in kunt draaien is wat mij betreft méér dan misdadig en een diepgaand onderzoek waard). De toenmalig zittende regering haalde een hoeveelheid geld binnen waar je koud van wordt en hun financiële zorgen waren voor hun regeringsperiode op een wel heel simpele manier aanzienlijk makkelijker gemaakt. Alleen... "Na ons de zondvloed"... Hun toekomstige inkomsten uit de winst van KPN waren natuurlijk wel verdwenen (eerst voor de helft en ondertussen voor driekwart, dat is het deel van de aandelen die verkocht zijn). Denkt u dat door de verkoop van KPN de behoefte aan inkomsten van de overheid gedaald is? Natuurlijk niet. De winst van KPN die vroeger in de schatkist van de overheid terecht kwam was geld dat dus niet uit andere bronnen, zoals belastingen en accijnzen geput hoefde te worden. Nu die bron door de verkoop en verder door het gevoerde wanbeleid met enorme schulden en dus verdampende winsten is opgedroogd zal de overheid het verlies van inkomsten uit deze bron moeten vervangen door inkomsten uit andere bronnen want nogmaals... de overheid heeft echt niet plotseling minder geld nodig. Dacht u bijvoorbeeld dat het toevallig was dat kort na de verkoop van de eerste 50% van de aandelen er plotseling BTW werd geheven over onze telefoonrekeningen? Nee toch zeker! Daarmee wist de overheid het verlies aan inkomsten direct te compenseren. Door òns dus meer te laten betalen. En dat terwijl diezelfde overheid ons voorhield (voorloog?) dat de privatisering met 'liberalisering' tot kostenverlaging voor de consument zou gaan leiden. (Is het u trouwens ook opgevallen dat de OPTA prijsverlagingen heeft tegengehouden omdat de concurrentie anders te weinig kan verdienen? Boeiend hè...)
Is onze telefoonrekening lager geworden? Met die BTW erbij? Ik heb er weinig van gemerkt. En laat het maar rustig aan de overheid over om het verlies van inkomsten uit KPN te compenseren door hier een nieuw belastinkje in te voeren en daar een accijnsje te verhogen. Wat is er makkelijker dan dàt? Met één pennestreek kan men bijvoorbeeld de benzineaccijns weer verhogen en de miljoenen strómen binnen. Gewoon de geldkraan weer wat verder opendraaien. Daar zitten ze in Den Haag toch niet mee? Wat is er dus eigenlijk gebeurd? Op de korte termijn werden de financiële zorgen van een zittende regering verlicht, en daar moeten wij tot in lengte van dagen extra voor betalen. Nee... dan hebben ze het in bijvoorbeeld België heel wat beter gedaan met hun telecombedrijf... èn met de gezondheidszorg waar geen wachtlijsten en personeelstekorten zijn (maar dat is weer een heel ander verhaal...)
Want dan nog even dat financiële debacle waar KPN zich nu door grenzeloze hebzucht en arrogantie in bevindt. Saillant detail is toch wel dat dit mede veroorzaakt wordt door de exorbitante som geld die de overheid KPN heeft laten betalen voor de UMTS rechten. Aan wie denkt u dat KPN die enorme kosten uiteindelijk gaat doorberekenen (als ze het tenminste ooit kunnen realiseren)? Aan haar klanten natuurlijk. Wij dus. Sec bekeken zijn die navenante inkomsten van die UMTS-veiling niets minder dan een vorm van indirecte belastingheffing door onze fijne overheid. Dank u wel overheid voor dit briljante 'beleid'... "Regeren is vooruitzien" weet u wel. Ik kan mij al heel lang steeds minder aan de indruk onttrekken dat men in Den Haag niet echt verder vooruit wil kijken dan de vier jaar van de eigen regeringsperiode.
Maar goed... na deze inleiding...
Die eerder genoemde onvrede bij de Nederlandse bevolking had een bepaalde uiting en een stem gekregen in de vorm van de partij Leefbaar Nederland en de persoon van Pim Fortuyn. Toen Leefbaar Nederland in een zeer snelle reflexmatige reactie op een toch wel behoorlijk uit zijn verband getrokken uitspraak van Pim Fortuyn hun lijsttrekker van die plaats verwijderde richtte hij de Lijst Pim Fortuyn op...
Pim was helder en duidelijk. Pim was open en eerlijk. Pim deed zich niet anders voor dan hij was. Je kon het met hem eens zijn en op hem stemmen of niet. Je wist precies wat je kreeg met hem. Wat je ook van zijn ideeën en visies dacht, vriend en vijand moest toegeven dat hij op zijn minst een aantal terechte punten van kritiek verwoordde en dat hij de politieke discussie weer deed opleven waarvan veel mensen vonden dat die teveel was ingezakt in dit door het Poldermodel in slaap gesuste landje. Pim vocht met open vizier... De politiek leefde weer... Tot op 6 mei 2002... enkele minuten na 18:00 uur... de Nederlandse politiek een grimmiger karakter gegeven werd en bleek hoe kwetsbaar je bent als je met open vizier strijdt...
Binnen 24 uur nam de demissionaire regering, geheel in stijl, natuurlijk weer veel te snel en te ondoordacht het besluit waarvan ze dachten dat die oppervlakkig gezien correct was maar die bij nadere beschouwing als rampzalig beschouwd moet worden. Namelijk om de verkiezingen op 15 mei gewoon doorgang te laten vinden. Jammer dat men weer niet de moeite en de tijd nam om de kiezers daar een mening over te laten geven. Die tijd was er nog best. Onderdeel van dat besluit was ook de beslissing door de fracties om tot de 15e geen campagne meer te voeren. Uit het feit dat men een dag later al weer op die laatste beslissing terug wilde komen blijkt overduidelijk de ondoordachtheid van deze beslissingen, èn de 'standvastigheid' van de hedendaagse politieke leiders.
Wat waren de twee argumenten die de heer Kok hiervoor aanvoerde?
Als eerste...
Veel belang werd gehecht aan het standpunt van de achtergebleven mensen van de Lijst Pim Fortuyn.
Terecht? Nee! absoluut niet. Waarom zou de mening van een klein groepje mensen die als enige 'verdienste' hebben dat ze zich 6 weken geleden achter Pim Fortuyn hebben geschaard zo'n belangrijke rol moeten spelen? Zijn deze mensen objectief of hebben zij persoonlijke belangen bij een dergelijk standpunt?
Een persoonlijke frustratie die ik al heel lang heb met betrekking tot de politiek is het gebrek aan kwaliteit van de mensen die ons land besturen. Als je jezelf afvraagt door wie in het ideale geval een land bestuurd dient te worden dan formuleer ik het voor mezelf (beknopt) als volgt:
"Een land dient bestuurd te worden door de morele en intellectuele 'elite' van dat land"
Wat bedoel ik daar precies mee?
Met de term 'morele elite' bedoel ik de mensen die oprecht het beste met het land en haar gehele bevolking op hebben en zullen proberen de belangen van iedereen in dat land zo goed en rechtvaardig mogelijk te behartigen. Mensen die er dus niet zitten om hun eigen belangen, of de belangen van een eigen groep te laten prevaleren boven die van anderen.
Met de term 'intellectuele elite' bedoel ik de mensen die daarbij ook de capaciteiten hebben om de juiste analyses te maken van de problemen in dat land, en de capaciteiten hebben om daarna de juiste visies en het juiste beleid te formuleren en uit te voeren.
(Onderdeel van het probleem is ook dat ons systeem er verre van optimaal op gericht is om deze mensen te vinden en ze een taak bij het landsbestuur te geven).
Als ik dan kijk naar het kaliber van de gemiddelde politicus, in de Kamer of het Kabinet, dan staat het huilen mij vaak nader dan het lachen. En hoe komt dat? Omdat ik vrees dat veel te veel van die mensen niet op die posities zitten "Omdat ze het zo goed... KUNNEN" maar "Omdat ze het zo graag... WILLEN"!!! En dat zijn twee ZEER verschillende dingen!
Het bekleden van de positie van kamerlid, staatssecretaris of minister vinden veel van deze mensen maar wàt prachtig. Het geeft ze macht, status en bekendheid waar hun ego geweldig door gestreeld wordt. Het geeft ze een goed inkomen en een goede pensioenvoorziening. Het geeft ze de kans om na 4 jaar door te stromen naar een ander mooi baantje in het geldverslindende Europarlement of als Burgemeester of Commissaris van de Koningin of noem maar op... Men wil maar al te graag de fraaie POSITIE bekleden. Alleen de bijbehorende FUNCTIE ook adequaat uitoefenen is een heel ander verhaal. Daarvoor moet je capaciteiten hebben. Dan moet je goed beleid kunnen maken en daar verantwoordelijkheid voor dragen. Dat is een stuk minder aantrekkelijk. Vandaar die 'terugtredende overheid'. Vandaar dat doorschuiven van verantwoordelijkheden naar 'boven', naar 'Europa', en naar 'beneden', naar de lokale overheden en instanties. Daardoor nemen de taken, verplichtingen en verantwoordelijkheden van de landelijke bestuurders af en daarmee ook hun "accountability", hun plicht om verantwoording af te moeten leggen over het door hun gevoerde beleid. Denkt u nou heus dat dit niet een grote aantrekkingskracht heeft voor vele mensen? En dat is nou precies waar ik dan ook mijn hart voor vasthield bij het oprichten van de Lijst Pim Fortuyn. Het feit dat Harry Mens heeft gezegd dat Pim Fortuyn ernstige twijfels gehad zou hebben aan de kwaliteit van de mensen op zijn lijst kwam bij mij dan ook niet als een verrassing. Zou Harry Mens daarover liegen? Ik weet het natuurlijk niet zeker maar het lijkt mij toch van niet.
Begrijp me goed. Ik ken deze mensen van de LPF natuurlijk eigenlijk niet en wil niemand individueel beschuldigen van onzuivere motieven. Maar de kans dat er veel mensen tussen zitten die de LPF zien als de 'binnenbocht naar de tweede kamer' acht ik veel te groot en hun eventuele capaciteiten veel te onbekend. Daarom heb ik er ècht geen behoefte aan dat dit snel bijeengeraapte clubje mensen ZONDER PIM FORTUYN als hun leider een belangrijke rol gaat spelen bij dit besluit de verkiezingen al dan niet te laten doorgaan. Mèt Pim Fortuyn was die verkiezing gewoon de uiting geweest van de democratische mechanismen in dit land. Zo is het spel hier nou eenmaal en zo had het dan ook gespeeld moeten worden. Dan hadden we wel gezien waar dat uiteindelijk toe geleid had. Pim Fortuyn was degene die voor de aanhang had gezorgd. Zonder hem dringt de vergelijking zich aan mij op van een Sinterklaasintocht zonder Sinterklaas. En een schip met alleen maar Zwarte Pieten is toch niet helemaal hetzelfde... Dat weet zelfs een kind...
Als tweede argument voerde de heer Kok aan...
Het zou een signaal zijn dat onze democratie zou blijven functioneren. Met andere woorden dat deze niet beïnvloed zou worden door de acties van deze moordenaar.
En dat is nou precies wat er onvermijdelijk gaat gebeuren
als de verkiezingen op 15 mei doorgaan!!!Wat kan er dan namelijk gaan gebeuren? Er zijn twee scenario's mogelijk.
1. De mensen stemmen in groten getale op de Lijst Pim Fortuyn.
Of dat nou gebeurt omdat men bewust kiest voor de standpunten van Pim Fortuyn (die er dus niet meer is en die geen rol meer kan spelen bij de invulling van zijn visies) of uit sympathie, onvrede, of welke reden of emotie dan ook maakt wat mij betreft niet uit.
Het zal dan tot gevolg hebben dat een groepje mensen die tot voor zes weken (bijna) geen enkele rol speelden in de Nederlandse politiek en die sindsdien ook niet veel meer kunnen claimen dan dat hun naam op de kieslijst van de LPF heeft gestaan plotseling een aanzienlijke politieke macht zullen krijgen door mee te liften op het succes van Pim Fortuyn. Nogmaals. Onder aanvoering van Pim Fortuyn zou dit een uitvloeisel zijn geweest van de aanhang die hij gegenereerd had en van de democratische principes in dit land. Híj had die aanhang verworven. Híj had er zijn nek voor uitgestoken. Híj heeft er uiteindelijk zijn leven voor moeten geven. Er was dan wel nog steeds het risico van te weinig kaliber bij de mensen op zijn lijst geweest maar dat hadden we dan op de koop toe moeten nemen. In de huidige situatie zonder Pim Fortuyn heb ik er echter ook absoluut geen behoefte aan dat deze volstrekt onbekende en onbewezen mensen de komende vier jaar een significante rol gaan spelen bij het landsbestuur. Nog afgezien van de niet ondenkbare mogelijkheid dat er daar een interne machtsstrijd gevoerd gaat worden en deze, en andere mogelijke conflicten met de andere partijen, een zeer schadelijk effect zullen hebben op de Nederlandse politiek.
2. De mensen realiseren zich het bovenstaande en kiezen niet voor de LPF terwijl ze dat wel gedaan zouden hebben als Pim Fortuyn niet vermoord zou zijn.
Dat zou tot gevolg hebben dat de hele beweging in de Nederlandse politiek die tot 6 mei toch voornamelijk uiting had gevonden in de Lijst Pim Fortuyn effectief geëlimineerd zou worden door de acties van één moordlustige maniak. Dan zouden de gevestigde politieke partijen op de "oude voet" door kunnen gaan niet gehinderd door de tegenkrachten in de politiek van deze nieuwe politieke stroming(en).
In beide scenario's zullen er mensen in posities van macht terechtkomen die daar rechtens, volgens de democratische principes, niet hadden behoren te zitten en als er mensen aan de macht komen die daar niet volgens zuivere democratische principes terecht zijn gekomen dan noemen we dat een STAATSGREEP!
Want verkiezingen moeten niet snèl gebeuren, maar ze moeten góed gebeuren!!
Daarom moeten de verkiezingen voor geruime tijd uitgesteld worden. Ze moeten zeker over de vakantieperiode heen getild worden. En als alle schoolvakanties afgelopen zijn en iedereen weer terug is van vakantie moet er nog zeker vier weken campagne gevoerd kunnen worden waarna er dan verkiezingen kunnen plaatsvinden.
In die periode zal er dan gelegenheid zijn om andere mensen een stem te laten geven aan de veranderende politieke wensen van de Nederlandse bevolking. En dan zullen de mensen in de gelegenheid zijn om te bepalen of zij vinden dat deze mensen het waard zijn om hun stem te krijgen. Dàn zal er recht gedaan kunnen worden aan die zich wijzigende politieke gevoelens zodat er op die latere datum een verkiezing plaats kan vinden die ook echt recht zal doen aan de democratische principes waar wij in dit kleine landje grote waarde aan hechten.
De beste optie... die van een verkiezing met Pim Fortuyn aan het roer van zijn partij staat ons niet meer open. Wij zullen daarom moeten kiezen uit de minst kwade opties die ons nog wèl openstaan. En omdat de keuze tot uitstellen van de verkiezingen de enige is waarbij onze democratie niet ernstig beïnvloed zal worden door de acties van een enkel individu, die absoluut de laatste is die wij die invloed willen geven, is het de enige acceptabele keuze die voor ons overblijft.
Daar moeten wij dan ook collectief voor kiezen. En als er staatsrechtelijke obstakels zijn... dan is het de taak van de huidige demissionaire regering om die op te lossen. Men wijzigt maar in de wetgeving wat er maar nodig is om dit te kunnen bewerkstelligen. Daar hebben we ze voor 'ingehuurd'. En als dat lastig is... Pech!!!... Jullie wilden dat baantje toch?... Regel het maar... De overheid is er om de wil van het volk uit te voeren en niet andersom. En de wetten staan ten dienste aan de mensen en niet andersom. Zorg er maar voor!
En als die regering dat niet wil doen? Dan blijven wij woensdag toch met zijn allen lekker thuis! Ik weet niet of er in de kieswet iets staat over een minimale opkomst om verkiezingen geldig te laten zijn maar het zou mij niets verbazen. Dan maken wij zó maar onze mening kenbaar. Dan maken wij van de 15e mei een Nationale Rouwdag en betreuren wij de dood van de democratie in Nederland... samen met die van Pim Fortuyn...
(Trouwens... 'Blanco' stemmen is ook een 'Proteststem').
En dan is er ook nog het volgende dat men zich goed moet realiseren...
We weten absoluut niet wat er zich tussen het moment van de moord op Pim Fortuyn en woensdag 15 mei nog kan afspelen. Wat gaat er in die korte periode nog bekend worden omtrent deze infame aanslag en hoe hoog zouden de emoties daardoor kunnen oplopen met alle gevolgen op de verkiezingsuitslag van dien? Dat weten we niet en ook daarom is het dóór laten gaan van de verkiezingen potentieel zeer riskant en dus onverantwoord. De verkiezingen moeten plaatsvinden als alle gemoederen bedaard zijn en wij weer allemaal met ons verstand kunnen kiezen en niet in de emotie van het moment...
Ik heb er ook geen gerust gevoel bij dat de dader (nog!) niets gezegd heeft behalve de vraag om een advocaat. Wacht hij misschien op een moment 1 of 2 dagen voor de verkiezingen om met een uitspraak te komen waarvan hij weet dat die de gemoederen hoog zal doen oplaaien in dit land? Zit er meer achter dan de verwrongen gedachten van een enkel persoon en wil hij eventuele geplande acties door anderen een zo groot mogelijke kans van slagen geven? In troebel water is het goed vissen! Wij moeten er absoluut voor waken dat wij ons niet ten prooi laten vallen aan de machinaties van een mogelijke groep met duistere motieven. Misschien is die groep er helemaal niet maar dat weten we (nog) niet zeker. Wij moeten onze democratie zorgvuldig bewaken en altijd alert blijven voor de invloed van dergelijke duistere krachten.
We gaan per slot van rekening met die verkiezingen wèl bepalen door wie ons land de komende vier jaar bestuurd gaat worden. We kunnen het ons niet veroorloven om de kans op een evenwichtige en correcte verkiezing waarbij de mensen weloverwogen hun stem uit zullen brengen aan het toeval over te laten en er maar blindelings op te vertrouwen dat het wel goed zal gaan. Maar zoals ik al zei. Verkiezingen op 15 mei zullen onze democratie altijd geweld aandoen wat de uitslag ook moge zijn.
We moeten er ZEKER van zijn dat het zuivere verkiezingen zullen worden. Daarvoor zijn de zaken waarover het hier gaat te belangrijk en is de inzet, onze democratische rechtsstaat, te hoog.
Regering en Tweede Kamer... Stel de verkiezingen uit!
Bent u het met mij eens? Stuur dan het Internet-adres van deze pagina (http://home01.wxs.nl/~bhm) naar iedereen in het 'adresboek' van uw e-mail programma. Dan verspreid deze informatie zich als een politiek 'virus' door heel Nederland en hoeven we niet te wachten tot de 'media' wakker worden en hier aandacht aan besteden. Want de tijd dringt...
En als u een oor zoekt voor uw mening dan kunt u er vast wel een vinden via bijvoorbeeld:
politiek.pagina.nl
of
kranten.pagina.nl
En beste mensen... Doe geen gekke dingen...
Want fout plus fout... is niet goed!
(Two wrongs don't make a right).
© 2002 BHM 9 mei 2002
Lees verder:
En dit noemen we dan verkiezingen...?
15/16 mei 2002
Meer informatie kunt u o.a. vinden via pim-fortuyn.pagina.nl
(en hier kunt ú kiezen) in een nieuw venster of in dit venster.
HOOFDMENU