Na de "Dag Des Oordeels"
En dit noemen we dan verkiezingen...?
15/16 mei 2002
Men neuzelt al weer vrolijk verder in de media en praat elkaar allemaal na in het doen van uitspraken over de vorm die de politiek zal aannemen en wie met wie... en hoeveel en hoelang en wie wat waar...
Dat deze verkiezingsuitslag door zeer vele effecten op allerlei manieren dramatisch beïnvloed is door de moordenaar van Pim Fortuyn schijnt een stuk minder belangrijk te zijn dan het vullen van de zendtijd en de pagina's met de gebruikelijke verhalen over de 'reality'-soap die onze ernstig beschadigde Nederlandse politiek zo langzamerhand aan het worden is.
Er wordt meteen al geroepen dat het dùs wel CDA, VVD en LPF zal moeten worden met de heer Balkenende als premier. Dat is zo ongeveer de reikwijdte van de visie die men heeft. Als enige alternatief worden de vrij abstracte kreten 'Nationaal Kabinet' en 'Zakenkabinet' weer van stal gehaald want CDA met drie linkse partijen vindt men een partij te veel (alhoewel het nu ook met twee kan). Gelukkig bleek uit de opmerkingen door de heer Balkenende in het fractieleidersdebat na de verkiezingen dat hij dat automatisme in denken niet zo maar deelt.
Zou de huidige situatie, waarbij 26 mensen die nog geen twee maanden geleden geen enkele relatie tot elkaar of tot de Nederlandse kiezers hadden, niet beter gediend zijn met een andere constructie? Per slot van rekening wilde de Nederlandse kiezer Pim Fortuyn (als een soort 'Sinterklaas') in de tweede kamer halen. Nu zitten we plotseling met een situatie waarin blijkt dat de kiezers alleen maar een volslagen onbekend stelletje Zwarte Pieten hebben binnengehaald. Dáár was het niet om begonnen. Deze mensen hebben op geen enkele manier een rol gespeeld bij het formuleren van de visies en de doelstellingen van de LPF. De kans dat de Nederlandse kiezer zich knollen voor citroenen heeft laten verkopen is maar al te reëel aanwezig. Is het niet veel gepaster dat deze mensen eerst maar eens in een oppositierol in de kamer gaan bewijzen wat ze al dan niet kunnen betekenen voor die kiezers? En zou dan een coalitie, niet tussen twee grote ingedutte broers PVDA en VVD met klein zeurend zusje D66, maar tussen kleine wakkergeschudde broertjes PVDA en VVD met grote vermanende zus CDA niet een veel realistischer en stabielere optie zijn? Op de oude voet doorgaan is er nu ècht niet meer bij. Er zullen zeker de nodige zaken moeten gaan veranderen. Dus ook het 'oude paars' is aardig verbleekt van schrik en zal een nieuwe koers gaan varen... Misschien dat een 'ander paars'... een 'nieuw' paars... een 'verlicht paars' een redelijker alternatief is...?
Begrijp me goed. Ik wil de stroming die door de LPF verwoord wordt niet buitenspel zetten. Integendeel. Ik had het liefst gezien dat onze democratie intact was gebleven en Pim Fortuyn nog geleefd had en er normale verkiezingen gehouden hadden kunnen worden. Dan waren er nog stééds grote reserves geweest over de motieven en kwaliteiten van de mensen bij de LPF en hadden we ook maar moeten afwachten of die hun beweringen in een acceptabele realiteit hadden kunnen omzetten maar dan had het zich nou eenmaal volgens ónze spelregels afgespeeld en niet volgens die van een enkele maniakale moordenaar en dan hadden we wel gezien wat er van was gekomen. Maar ja...
Dezelfde mensen die zeggen dat het dus wel CDA, VVD en LPF moet worden roepen ook veelal dat de LPF zo'n onstabiele factor is dat een regering met deze partij erbij wel eens binnen een jaar uit elkaar zal spatten. En ja... dat is één mogelijkheid... maar aan de andere kant valt ook te beargumenteren dat die drie groepen er elk een groot belang bij hebben om zo'n coalitie in stand te houden... Want het CDA is véél te blij dat ze 'weer mee mogen doen'... De VVD is véél te blij dat het niet nòg erger is afgelopen en dat ze 'nog mee mogen doen', en de LPF denkt alleen maar: 'binnen is binnen' en wil vast houden wat ze hebben want als de regering door hún toedoen uiteen zou vallen dan is het maar de vraag wat er van hun partij over zal blijven. Dus het zou nog wel eens kunnen gebeuren dat die mensen die zo overtuigd roepen dat het geen jaar stand houdt hun woorden zullen moeten inslikken. Maar als het wel uit elkaar spat... zijn wij daar als samenleving dan zo bij gebaat of gaat het dan vooral om 'nieuwe kansen' voor de partijen?
Een land is gebaat bij een stabiele regering die haar vinger goed op de pols van de samenleving heeft en die haar regeringsperiode uit kan dienen.
Zie ik nog een andere mogelijkheid?... Jawel... een 'Overgangsregering'...
De 'machtsverdeling' is naar mijn mening namelijk eigenlijk veel te veel beïnvloed door de moordenaar van Pim Fortuyn en dat zit me helemáál niet lekker. Ik wil een regering samengesteld volgens ónze spelregels en niet een volgens de zijne. Daarom lijkt een geplande korte regeerperiode met tussen een half en een heel jaar nieuwe verkiezingen mij ook wel wat. En dan geen regering bepaald door partijpolitieke overwegingen maar bepaald door capaciteiten. Laat de ministers en minister-president maar voorgedragen worden door een comissie van "wijze mannen". Oud-informateurs misschien. En laten ze die voordracht maar voorleggen aan de tweede kamer. En laten die 150 mensen maar een zeer globaal regeerakkoord maken. Niet zo dichtgetimmerd als de vorige keren. En géén 'partij'-standpunten. Laat de échte parlementaire democratie maar weer eens zijn werk doen. 'One man one vote'. Laat die tweede kamerleden er maar voor zorgen dat zij voldoende feeling houden met de wensen van 'het volk'. En als een voorstel geen meerderheid krijgt... dan niet... En als er een voorstel doorkomt dat misschien teveel in de emoties van het moment genomen is of volgens de politieke mode van dat moment dan hebben we een eerste kamer die dat dan maar voor een tweede ronde terug moet verwijzen naar de tweede kamer.
En na die nieuwe verkiezingen kunnen we dan tenminste de draad van ónze democratie weer oppakken.
P.S.
En die demonstratie van extreem rechts a.s. zaterdag in Harderwijk?
Niet naartoe gaan mensen. En de mensen die er toevallig zijn... Ga gewoon allemaal met je rug naar ze toe staan. Dat signaal is duidelijk genoeg. Met geweld spelen we ze alleen maar in de kaart._____________________________________
Lees verder:
De 'Weeskinderen van Pim Fortuyn'.
18 mei 2002
© 2001 BHM
15/16 mei 2002